Muffinki!!! kto ich nie lubi. Jest wiele sposobów na ich przygotowanie. U mnie wydanie z masłem orzechowym mmmm...mniam.
Co do samego masła, to do wyboru, do koloru. Jakie lubicie najbardziej. Do moich dzisiejszych wypieków użyłam masła orzechowego bez dodatku cukru.
Składniki:
1½ szkl. mąki
½ szkl. cukru
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ szkl. mleka
2 jajka
1½ szkl. mąki
½ szkl. cukru
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ szkl. mleka
2 jajka
½ roztopionej kostki margaryny lub masła
sok z ½ cytryny
masło orzechowe
Wykonanie:
Mąkę, cukier i proszek mieszamy.
W osobnej misce mieszamy mleko z jajkami i lekko ubijamy.
Do mąki wlewamy mleko z jajkami, dodajemy margarynę/masło i sok z cytryny.
Do blaszki muffinkowej, wyłożonej zwykłymi lub silikonowymi papilotkami, wykładamy część przygotowanej masy. Do każdej papilotki dodajemy po łyżeczce masła orzechowego i przykrywamy pozostałą masą.
Pieczemy 15min/200°C
sok z ½ cytryny
masło orzechowe
Wykonanie:
Mąkę, cukier i proszek mieszamy.
W osobnej misce mieszamy mleko z jajkami i lekko ubijamy.
Do mąki wlewamy mleko z jajkami, dodajemy margarynę/masło i sok z cytryny.
Do blaszki muffinkowej, wyłożonej zwykłymi lub silikonowymi papilotkami, wykładamy część przygotowanej masy. Do każdej papilotki dodajemy po łyżeczce masła orzechowego i przykrywamy pozostałą masą.
Pieczemy 15min/200°C
Smacznego:)
Wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńPomysł jest fajny. Ja sama muszę uważać na mąki , gluten więc przepis do modyfikacji.
OdpowiedzUsuń