wtorek, 25 sierpnia 2015

Jabłkowe zawijasy

Sezon na jabłka w pełni. Dlatego postanowiłam, że upieczenie czegoś właśnie w tym czasie będzie idealnym pomysłem.
Przepyszne zawijasy jabłkowe znalazłam wertując magazyny, które przyszły do mnie z Polski razem z innymi smaczkami.
Są idealne jako przekąska do kawy podczas lunchu lub po prostu na małego głoda. Smakują doskonale.


Składniki:
3 arkusze ciasta francuskiego po 300g lub 2 po 500g
2 duże jabłka
1szkl. płatków migdałowych
50g roztopionego masła
1 żółtko
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mleka

Wykonanie:
Cynamon mieszamy z brązowym cukrem (łyżkę odkładamy na później).
Żółtko ubijamy z mlekiem.
Jeżeli korzystacie z ciasta francuskiego w kostce to trzeba go najpierw rozwałkować. Jeśli jest to zwykłe ciasto w płacie to nie ma takiej potrzeby. Po prostu go rozkładamy i smarujemy masłem i posypujemy 1/3 cukru z cynamonem. Na to kładziemy drugi płat i powtarzamy czynność. To samo z trzecim płatem.
Jabłka kroimy w drobną kostkę i rozkładamy na cieście z 3/4 płatków migdałowych. Całość zawijamy jak roladę. Brzegi i wierzch smarujemy mlekiem z żółtkiem i kroimy w 2,5cm plastry. Następnie smarujemy plastry. 
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i oprószamy pozostałym cukrem i płatkami migdałowymi.
Pieczemy w 200°C/40 min, następnie wyjmujemy, smarujemy miodem i posypujemy cukrem pudrem. Pieczemy jeszcze przez ok.5 min








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz