niedziela, 2 sierpnia 2015

Chilli cheese scones

Oto szybki sposób na angielską przekąskę, która jest idealna do zaspokojenia małego głodu.
Przepis pochodzi z gazetki "Tesco". Ja go troszkę zmodyfikowałam.



Składniki:
250g maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki pieprzu
1 czerwona lub zielona chilli, posiekana drobno
1/2 łyżeczki soli
75g schłodzonego masła
125g sera Cheddar, startego na tarce
175ml maślanki
1 łyżka mleka

Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, chilli, sól, pieprz oraz masło wrzucić do malaksera i zemleć do uzyskania okruchów. Przełożyć na blat stołu bądź stolnicę, dodać 100g sera Cheddar i wlać maślankę. Wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość 1,5-2cm i używając szklanki o średnicy 5cm, wyciąć koła.
Przełożyć wycięte ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem i posypać pozostałym serem.
Piec w 220°C/12-15min.

I gotowe!



Można je podawać z różnymi dodatkami ale równie dobrze smakują bez niczego.




Życzę smacznego!
monia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz