niedziela, 16 sierpnia 2015

Chleb domowy


Oto przepis na prosty chleb, który ostatnimi czasy robię coraz częściej, gdy mam chwilkę wolnego czasu... najczęściej jest to wieczór.

Można go robić w wersji podstawowej, czyli tylko z mąki pszennej lub wymieszać 2 rodzaje mąk, np. orkiszową i pszenną lub żytnią i pszenną. Jak kto lubi.
Dziś przedstawiam wersję podstawową.

Składniki:
500g maki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
10g suchych drożdży lub 20g świeżych
2 łyżki oleju słonecznikowego
300ml ciepłej wody
1 łyżka mleka

Wykonanie:
Na początek rozpuszczamy suche drożdże w ciepłej wodzie (niezależnie czy są to drożdże suche czy świeże) i dodajemy do nich łyżeczkę cukru.
Mąkę, sól, olej i drożdże mieszamy w misce. Następnie zagniatamy ciasto i pozostawiamy w misce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Blaszkę o wymiarach 23cmx13cm, (można większą ale wtedy trzeba zwiększyć proporcje ciasta), smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Gdy ciasto wyrośnie, pozbawiamy je powietrza przez lekkie ugniatanie i przekładamy do blaszki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30min.
Przed włożeniem do pieca smarujemy mlekiem i obsypujemy tym co lubimy, u mnie jest to słonecznik i len.
Pieczemy w 200°/30-35min. Po upieczeniu studzimy, przykryty ściereczką, na kratce.










Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz