sobota, 11 lipca 2015

Cebulaki


To czego brakuje niektórym z nas mieszkającym w Wielkiej Brytanii to na pewno jest pieczywo.
Nie mówię, że jest tu jego deficyt ale na taki "prawdziwy" chleb jeszcze nie natrafiłam. Większość to chleby tostowe, które tak naprawdę z chlebem niewiele mają wspólnego.
Postanowiłam więc spróbować własnych sił i oto przedstawiam moje dzisiejsze dzieło:)



Nie wiem jak wy ale ja cebulaki/cebularze (jak zwał, tak zwał) zawsze lubiłam. Pamiętam jak wstawałam rano, a na stole już były "one", a także wiele innych pyszności, które sprowadzała ze sklepu moja babcia. Tego się nie zapomina.
Samo ich wykonanie jest proste jak bułka z masłem:

Składniki: 

Cebula z makiem: (przygotowujemy dzień wcześniej)
2 duże cebule
3 łyżki maku
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju

Cebulę kroimy w grubszą kostkę, obgotowujemy przez 1-2 min we wrzątku i odcedzamy.
Jeszcze gorącą mieszamy z pozostałymi składnikami i przekładamy do słoika, szczelnie zamykając. Gdy ostygnie wkładamy do lodówki.

Ciasto:
50g świeżych drożdży lub 25g suchych
1 łyżka cukru
500g mąki
1 szkl. ciepłego mleka
60g masła
2 łyżeczki soli
1 jajko

Świeże/suche drożdże mieszamy z cukrem i 2 łyżkami mąki oraz częścią mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczamy z pozostałym mlekiem.
Wyrośnięty rozczyn wraz z ciepłym mlekiem i masłem dodajemy do mąki. Dodajemy sól oraz roztrzepane jajko (można zostawić łyżeczkę do posmarowania brzegów cebulaków). 
Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy na ok.60 min do wyrośnięcia (ja nieco skróciłam ten czas).
Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na tyle części, na ile chcemy uzyskać placków.
Każdą część rozwałkowujemy i układamy na wysmarowaną masłem/ olejem blaszkę. Rozkładamy wcześniej przygotowaną cebulę, a brzegi smarujemy pozostałym jajkiem. Zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia. 
Pieczemy 20-25min/180°C



Ciasto jest niesamowicie pulchne i przepyyyysznneee!! a smak dokładnie taki jak pamiętam.



Smakuje ze wszystkim i chyba wszystkim:)



Życzę udanych wypieków oraz smacznego!

Pozdrawiam 
monia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz