środa, 14 grudnia 2016

BUTTERNUT SQUASH SOUP
















Przepis na tę zupę pamiętam jeszcze z pierwszej mojej pracy w Wielkiej Brytanii.
Bardzo ją lubię, bo jest prosta i szybka w wykonaniu, a do tego pysznie smakuje i rozgrzewa.
Polecam szczególnie przy tej aurze pogodowej.

Składniki:
1 dynia piżmowa
3 ziemniaki
4 duże marchewki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 pietruszka
sok z połowy dużej pomarańczy ew. szkl. soku z kartonu
2 łyżeczki imbiru
bulion- tyle aby zakrył nam warzywa, które umieścimy w garnku
sól
pieprz
2 łyżki oleju
śmietanka kremówka
pestki dyni lub słonecznika

Wykonanie:
W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone w grubą kostkę cebulę, którą lekko podsmażmy, następnie pokrojony w grube części czosnek i kolejno tak samo pokrojone w grubsze części ziemniaki, marchewki, pietruszkę oraz dynię. Zalewamy całość bulionem tak, by zaledwie zakrył warzywa. Dodajemy imbir.Gotujemy do miękkości.
Następnie zupę blendujemy. Dodajemy sok z pomarańczy i doprawiamy solą i pieprzem.
Serwujemy z kilkoma pestkami dyni oraz 2 łyżkami śmietany kremówki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz