Jeśli lubicie przekąsić czasem coś słodkiego to oto przepis (ale uwaga! to nie jest rzecz najzdrowsza). Przy moim problemie cerowym nie jest wskazane ale...ten ostatni raz;)
Składniki:
3 wafle tortowe
Masa jasna:
½ kostki margaryny
½ szkl. mleka
4 łyżki cukru
1 szkl. mleka w proszku
Masa orzechowa: (można zrobić jej mniej, bo jak dla mnie było jej zbyt dużo)
opakowanie kremu orzechowego (40g)
½ kostki masła
20dag orzechów (np.laskowych)
Polewa:
2 tabliczki mlecznej czekolady
½ szkl. śmietany kremówki
Wykonanie:
Masa jasna: mleko z cukrem podgrzać tak by cukier się rozpuścił. Ostudzić. Dodać do wcześniej zmiksowanej margaryny. Następnie dodać mleko w proszku i wymieszać.
Masa orzechowa: masło zmiksować z kremem orzechowym. Orzechy uprażyć na patelni, ostudzić i posiekać, a następnie dodać do masy.
Polewa: śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej tabliczki czekolady.
Na pierwszy wafel wyłożyć masę orzechową, przykryć drugim waflem, na niego wyłożyć masę jasną i przykryć kolejnym waflem. Docisnąć. Wierzch pokryć polewą. Całość schodzić do stężenia się mas.
"To jest przepyszne i uzależniające" jak to powiedział mój szef, dlatego podzielcie się z kimś, bo sami nie dacie rady, a poza tym "fajnie jest się dzielić" (a tu pozdrowienia dla mojego Mimi).
Ściskam.
monia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz